Office Excel - 3 (Formüller)
Konumuza geçmeden önce Excel sayfamızda formüllerin nereye yazıldığını gösterelim. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi Excel’de formüller fx yazan bölüme yazılmaktadır.
Şimdi toplama ve ortalama formülünün nasıl yazıldığını öğrenelim.
=TOPLA(A1:A8) Bu formülle A1 ile A8 sütunlarının arasına yazılan değerleri toplatmış olacağız (A1 ve A8 sütunlarıda dahil).
=A1-B1 Bu formül ile A1 sütununa yazdığımız sayıdan B1 sütununa yazdığımız sayıyı çıkartmış olacağız.
NOT: Sonucun hangi sütunda çıkmasını istiyorsak o sütunu seçtikten sonra formülümüzü yazmamız gerekmektedir.
Excel'i hesap makineniz olarak kullanma
Matematik işlemleri yapmak için hesap makinenizi bulup kullanmak yerine Microsoft Office Excel'i kullanın!
çalışma sayfası, iki veya daha fazla sayısal değeri toplamak, bölmek, çarpmak ve çıkarmak için basit formül girebilirsiniz. Formüle el ile hiçbirini girmeniz gerekmeden bir dizi değerin toplamını hemen bulmak için TOPLA işlevini (Otomatik Toplam olarak da bilinir) kullanan formülü de girebilirsiniz. Formül oluşturduktan sonra, tekrar tekrar aynı formülün oluşturulması gerekmeden bitişik hücreleri bununla doldurabilirsiniz.
Bu basit formüllerle çalışmaya alıştığınızda karmaşık formüllerin oluşturulmasını öğrenmeniz ve Excel'de bulunan birçok işlev bazılarını denemeniz gerekebilir. Daha fazla bilgi için bkz: Formüllere genel bakış ve Çalışma sayfası işlevleri listesi (kategoriye göre).
Ne yapmak istiyorsunuz?
Basit formüller hakkında daha fazla bilgi edinme
Burada bilmeniz gereken ilk şey formül girişlerinin eşittir işaretiyle (=) başladığıdır. Basit formüller için, hesaplamak istediğiniz sayısal değerlerin ve kullanmak istediğiniz matematik işleçlerinin (örneğin, toplamak için artı işareti (+), çıkarmak için eksi işareti (-), çarpmak için yıldız işareti (*) ve bölmek için düz eğik çizgi (/)) izlediği eşittir işaretini yazarsınız. ENTER tuşuna bastığınızda Excel formülle ilgili sonucu hemen hesaplar ve görüntüler.
Örneğin, hücreye basit bir formül yazıp ( örneğin, aşağıdaki resimde C6 hücresine =12.99+16.99) ENTER tuşuna bastığınızda Excel sonucu hesaplar ve bu hücrede görüntüler. Formülün kendisi formül çubuğu gösterilir.
Hücreye girdiğiniz formül formül çubuğunda görünür kalır ve bu hücreyi her seçtiğinizde formülü görebilirsiniz.
Otomatik Toplam'ı tıklatın; hepsi bu!
Formüle el ile hiçbirini girmeniz gerekmeden bir dizi değerin toplamını hemen bulmak için TOPLA işlevini (Otomatik Toplam olarak bilinir) kullanan formülü girebilirsiniz.
Otomatik Toplam "toplama" simgesini (Yunan alfabesinin büyük Sigma harfi) görüntüleyen düğmedir. Şeritte iki yerden kolayca ulaşılır; bu düğmeyi Girişsekmesindeki Düzenleme grubunda ve Formüller sekmesindeki İşlev Kitaplığı grubunda bulabilirsiniz.
Sayısal değer aralığının sağındaki veya altındaki hücreyi seçip Otomatik Toplam'ı tıklatırsanız, Excel otomatik olarak bu aralığı formüle ekler ve değerleri hesaplar.
Otomatik Toplam'ın tıklatılması, sayısal değeri seçili hücrenin üstünde veya solunda doğrudan hesaplamak için TOPLA işlevini kullanan formülü girer.
Örneğin, Ocak ayıyla ilgili sayıların toplamını hemen almak için yalnızca B7 hücresini seçip Otomatik Toplam'ı tıklatmanız gerekir. Girilen formülde seçili hücrelerin etrafında renkli bir kayan kenarlık vardır. ENTER tuşuna basıldıktan sonra formül sonucu seçili hücrede (B7) görüntülenir, formül de formül çubuğunda gösterilir.
B7 hücresi formülün sonucunu görüntüler. Formülün kendisi, bu hücre her seçildiğinde formül çubuğunda görünür.
TOPLA gibi bir işlev kullanan formülde parantez içinde gösterilen hücre başvurusu formüle ait bağımsız değişken. Bağımsız değişken formülün hangi değerleri hesaplayacağını saptar. Hücre başvurusundaki (bu örnekte B3:B6) iki nokta üst üste (:) hücre başvurusunun hücre aralık olduğunu belirtir. İşlev kullanan formüllerde parantez her zaman gerekir; formülde bağımsız değişkeni işlev adından ayırırlar.
Formülün bağımsız değişkeninde gerçek değerler yerine hücre başvurusu kullanıldığında Excel formül sonucunu, başvurulan hücrelerdeki değerler her güncelleştirildiğinde otomatik olarak güncelleştirir.
Aynı formülü tekrar tekrar yazmayı bırakın
Formül oluşturduktan sonra bunu diğer hücrelere kopyalayabilirsiniz; aynı formülü tekrar tekrar oluşturmak gerekmez.
Örneğin, B7 hücresindeki formülü bitişik C7 hücresine kopyaladığınızda, bu hücredeki formül otomatik olarak yeni konuma ayarlanır ve C sütunundaki sayısal değerleri hesaplar.
Kopyalanan formül C sütunundaki sayısal değerlere başvurup, bunları hesaplar.
Kaynakça:
booh gibi
YanıtlaSilbooh gibi
YanıtlaSil